De start van de Giro was natuurlijk een hoogtepunt op het gebied van sport. Maar er gebeurde in 2016 meer moois wat ervoor zorgde dat Apeldoorn een aantrekkelijke stad is met een veelzijdig en goed bereikbaar aanbod van cultuur- en sportvoorzieningen, stadshistorie en evenementen.

Cultuur
De bibliotheken in Nederland zijn bezig zichzelf te vernieuwen. Dat moet wel, want het aantal bezoekers loopt terug. Bibliotheken worden brede culturele informatie- en ontmoetingscentra. CODA Bibliotheek loopt hierin voorop. Ook in 2016 heeft CODA geïnvesteerd in vernieuwing van de bibliotheek, onder meer met activiteiten voor leerlingen in het basisonderwijs. Dat zorgde ervoor dat het aantal bezoekers en gebruikers uit het onderwijs sterk is gestegen. Ook het gebruik van CODA Studiefaciliteiten nam toe, vooral door studenten. Er is veel belangstelling vanuit binnen- en buitenland om te zien hoe CODA het doet.
CODA Museum organiseerde 12 tentoonstellingen, waaronder 'Apeldoorn Art' (een overzicht van Apeldoornse kunst), de grote tentoonstelling 'What Remains' en 'Apeldoorn Fotostad'. Een mijlpaal voor het museum was de grote verbouwing van de Van Reekum Galerij, waarin sieraden worden gecombineerd met de vaste kunstcollectie. CODA kon deze verbouwing betalen met een schenking van de BankGiro Loterij.
We hebben met Markant en Gigant gewerkt aan een fusie. De fusie moet ervoor zorgen dat cultuureducatie, cultuurparticipatie en podiumprogrammering ook in de toekomst in het Huis voor Schoone Kunsten worden uitgevoerd. De nieuwe organisatie 'Gigant, markant in cultuur' is op 1 februari 2017 van start gegaan.
Het ACEC heeft 12 tentoonstellingen en diverse debatten en bijeenkomsten georganiseerd. ACEC organiseerde ook een Gelderse kunstveiling, in 2016 voor de vijfde keer. Stichting Ateliers Apeldoorn organiseerde de Apeldoornse Atelierroute en diverse exposities. Het Street Art Festival heeft nieuwe muurschilderingen opgeleverd in het tijdelijk park Haven Centrum.
Orpheus heeft een succesvol theaterjaar gehad. Het heeft haar financiën weer goed op orde. Dat was de belangrijkste opgave in de afgelopen jaren. Orpheus werkt nu aan een nieuw theaterprogramma en nieuwe activiteiten waarmee het zich kan onderscheiden. Daarmee wil Orpheus zich meer met de stad Apeldoorn verbinden. Een voorbeeld hiervan is Podium Apeldoorn voor Apeldoorns talent.

Erfgoed
We zijn verder gegaan met inventarisering, waardering en advisering van cultuurhistorie en archeologie. En we zijn alvast bezig geweest met wat de Erfgoedwet 2016 voor ons betekent.

Topsportevenementen
Start Giro groot succes
De 'Big Start' van de 99ste editie van de Giro d'Italia op 6, 7 en 8 mei was een heel geslaagd evenement. Apeldoorn werd overspoeld door 148.500 wielerliefhebbers en andere belangstellenden. Zij waardeerden het evenement met een rapportcijfer 8,1. Het evenement leverde heel veel aandacht van de nationale en internationale media op, had een economische impact van € 2,5 miljoen en kende een positief verloop. In de aanloop naar de start werden veel side-events georganiseerd.

Omnisport
De problemen met de wielerbaan van Omnisport zijn in de zomer van 2016 verholpen. We hebben de lariks toplaag laten vervangen door een toplaag van Accoyahout. Dit hout is veel minder gevoelig voor temperatuur- en vochtschommelingen, waardoor het risico op splinters veel kleiner is. Vanaf september 2016 konden de KNWU en wielervereniging De Adelaar er weer gebruik van maken.
Daardoor kon er in november een Wereldbekerwedstrijd Baanwielrennen worden gehouden in Omnisport. ‘Onze’ Elis Ligtlee kon door een blessure helaas niet meedoen, maar werd tijdens dit evenement wel gehuldigd als Olympisch kampioene. Ook de Nederlandse kampioenschappen indooratletiek en baanwielrennen vonden in Omnisport plaats.

Sport
We hebben in 2016 subsidie gegeven voor projecten onder de noemers 'sporten van jongs af aan' en 'iedereen doet mee'. We werkten daarbij samen met de Sportraad Apeldoorn. We hebben ook subsidie gegeven aan twee projecten van de sportraad:

  • een project met als doel sportvoorzieningen van sportverenigingen te behouden, onderhouden en optimaliseren;
  • een project om verenigingen te helpen sterker te worden.